Maatschappelijke transities laten zich voelen tot in je bedrijf.
De vraag vanuit de markt verandert, het takenpakket van je mensen evolueert, je doelstellingen en ambities wijzigen, je organisatie groeit,...
Maar volgt je organisatiestructuur en -cultuur wel? Is iedereen binnen je team nog mee, wijzen alle neuzen nog in dezelfde richting? Welke nieuwe taken moeten er uitgevoerd worden en wie binnen het bedrijf is daar het meest voor geschikt?
Kortom, hoe kan je als kmo de samenwerking binnen je bedrijf stimuleren en mensen motiveren?
Subsidies voor een futureproof en productieve kmo
Europa WSE- vroeger ESF Vlaanderen- wil je een handje toesteken.
Met de nieuwe subsidie-oproep ‘Anders organiseren’ worden kmo’s gesteund die gemerkt hebben dat de organisatiestructuur, -beleid en/of werkverdeling anders aangepakt zullen moeten worden.
De oproep 'Anders organiseren’ wil kmo's helpen verbeteringen te realiseren op het vlak van organisatie, taakverdeling tussen afdelingen, coaching van leidinggevende(n), communicatie vanuit het management, …
Wil jij personeel vrijmaken en/of expertise inwinnen voor een doorlichting van je organisatiestructuur? Dan kun je tot 80.000 euro subsidie uit Europese fondsen bekomen.
Voor elk van deze projecten wordt 30% eigen inbreng verwacht.
Wie kan beroep doen op deze subsidie?
De oproep is er voor kmo’s uit de profit- en social profit-sector (inclusief vzw's, woonzorgcentra...) die gevestigd zijn in het Vlaams Gewest en minstens een kleine onderneming, d.w.z. met een balanstotaal tussen 2 en 10 miljoen euro en tussen 11 en 50 werknemers op de payroll.
Hoe verloopt de aanvraag?
De oproep verloopt in 2 fases.
- In de eerste fase neem je als bedrijf - al dan niet ondersteund door een expert- je huidige HR-beleid en organisatiecultuur- en structuur onder de loep. Je legt meetbare actie- en verbeterpunten vast. Hiervoor krijg je 5 maanden de tijd en leg je je dossier voor aan Europa WSE.
- Bij goedkeuring start de tweede fase met een projectduur van 19 maanden. In deze fase ga je over tot het uitwerken van je actiepunten: de transformaties van je team(s) en organisatie in haar geheel, aanpassen van organisatiestructuur en -cultuur, procesverbeteringen, (her)verdelen van rollen en verantwoordelijkheden, ...
De aanvraag moet onder andere ingaan op:
- de strategische visie van het bedrijf
- de transformatie en disconnect tussen die visie en het huidige HR-beleid
- de aard van de expertise die je wil inwinnen
- welke belanghebbenden er bij de doorlichting betrokken zijn
- de KPI’s voor het project
- ....
Verder focus je op een onderbouwde en haalbare aanpak van de punten die je wil aanpakken binnen je HR-aanpak en de voordelen die het voor je team en organisatie teweegbrengt.
Wanneer kan je een dossier voor 'Anders organiseren' indienen?
Aanvragen moeten ingediend worden voor 31 oktober. Goedkeuring verloopt in 2 fasen.
Benieuwd of je kmo in aanmerking komt voor deze subsidie?
Neem vrijblijvend contact op met ons team via info@a-chief.be of via +32 3 361 81 91.
Wij helpen je graag op weg met een sterk dossier.
A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke en onderbouwde dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van a tot z. We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële boost die hun groei, innovatie en ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt. www.a-chief.be