Interreg financiert grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten voor slimme, groene en inclusieve groei door uitwisseling van kennis en ervaringen tussen regio’s, het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor gezamenlijke uitdagingen en het stimuleren van economische groei en werkgelegenheid.
Met Interreg Noordwest-Europa maakt de Europese Unie (EU) een groene, slimme en rechtvaardige transitie voor alle NWE-gebieden mogelijk. Met als doel het evenwichtig ontwikkelen en veerkrachtige regio's.
Voor wie is Interreg NWE bedoeld?
Interreg NWE subsidieert samenwerkingen tussen partijen uit 6 EU-landen en Zwitserland.
- België
- Nederland
- Luxemburg
- Ierland
- Zwitserland (zonder EU-financiering)
- Frankrijk (deels)
- Duitsland (deels)
Elke publieke of private organisatie met rechtspersoonlijkheid kan deelnemen aan een Interreg NWE-project. De lead partner moet een non-profitorganisatie of publiekrechtelijke instelling zijn. Een projectpartnerschap moet bestaan uit ten minste drie organisaties uit drie verschillende landen. Minstens twee van deze partners moeten afkomstig zijn uit het NWE-programmagebied.
Wat subsidieert Interreg NWE?
Het programma is bedoeld om de samenwerking in Noordwest-Europa te bevorderen en staat open voor projecten die concreet bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en het verkleinen van de verschillen binnen de regio's op een van de volgende domeinen:
- Klimaat & milieu (natuurbescherming en biodiversiteit, klimaatadaptatie en rampenpreventie);
- Slimme energietransitie (energie-efficiëntie, hernieuwbare energie);
- Transitie naar circulaire economie en efficiënt gebruik van grondstoffen;
- Innovatie en veerkracht in NWE-regio’s bevorderen;
- Inclusieve samenleving (arbeidsmarkt, gezondheidszorg, cultuur en toerisme).
Wat zijn de voorwaarden?
Het gaat om een grensoverschrijdende samenwerking die zich richt op minstens een van de 5 bovenstaande maatschappelijke uitdagingen die gedefinieerd zijn.
- De samenwerking moet een substantiële en concrete verandering vooropstellen.
- De samenwerking bestaat uit partners uit minstens 3 verschillende deelnemende landen/regio's in Noordwest-Europa.
- Het project laat zien dat transnationale samenwerking de beste manier is om deze uitdaging aan te pakken.
- Als indienende partij lever je ook een bijdrage en kan je projectactiviteiten voorfinancieren.
Hoeveel subsidie kan je via Interreg NWE krijgen?
Projecten die op een van onze vijf transitiedomeien zijn gericht, kunnen maximaal 60% financiering krijgen. Voor 2021-2027 heeft het NWE-programma in totaal € 310 miljoen beschikbaar.
Wanneer kan je een dossier hiervoor indienen?
Interreg NWE verloopt in twee fases.
Fase 1 is bedoeld om het potentieel van het ingediende project vast te stellen en de voorwaarden af te stemmen die Interreg vooropstelt. Dossiers kunnen ingediend worden tot 16 januari 2025.
Benieuwd of je innovatie in aanmerking komt voor deze oproep?
Neem vrijblijvend contact op een van onze innovatieadviseurs om te bekijken of jouw projectidee in aanmerking komt voor deze Interreg-oproep.
Contacteer ons via info@a-chief.beof via +32 3 361 81 91
A-Chief adviseert dagelijks ambitieuze ondernemers door hen wegwijs te maken in het complexe subsidielandschap. We detecteren subsidiekansen, schrijven ijzersterke en onderbouwde dossiers en ontzorgen bedrijven in het volledige subsidietraject van a tot z. We verzilveren graag voor elke ondernemer de financiële boost die hun groei, innovatie en ambitie onderbouwt, hun concurrentiepositie verstevigt of hun onderneming futureproof maakt. www.a-chief.be.